Sterke pedagogische visie

De pedagogiek van Reggio Emilia is onze inspiratiebron. Loris Malaguzzi is de grondlegger van deze visie.In onze manier van werken staat de benadering van kinderen centraal; jonge kinderen als krachtige, creatieve en sociale wezens. Producenten in plaats van consumenten, die maken, denken en associëren. Aan ons, als professionele werkers, de taak om dit proces te verrijken en te ondersteunen. Goed kijken en luisteren en de bereidheid om te leren van de kinderen is een basisvoorwaarde, van waaruit we werken. De kwaliteit van de omgeving, ‘de derde pedagoog’, van de kinderen is evenzeer van groot belang. Ruimte, licht en materialen; alles is van invloed op hoe en met wat de kinderen met elkaar aan de slag kunnen gaan.

Boordevol activiteiten

We volgen de kinderen in hun ideeën en fascinaties en bieden hen nieuwe ervaringen aan, dit doen we door allerlei materialen te gebruiken. 
Zo ontstaan er langzamerhand ‘projecten’, die we vastleggen in foto’s, filmpjes, verslagen en verhalen en soms ook in geluid. Beeldend materiaal hangen we in de groepen op. Zo kijken we met de kinderen en de ouders terug op wat er gecreëerd is en welke volgende stappen gestimuleerd kunnen worden.

Ervaren team

Ons team bestaat uit twaalf pedagogisch medewerkers, de kok en de manager. Op de groep werken dagelijks twee vaste pedagogische medewerkers, die uw kind liefdevol opvangen. We zijn een veelzijdig en enthousiast team. Een aantal medewerkers heeft een kunstzinnige achtergrond, waardoor het maken van muziek, dansen en beeldende kunst dagelijks met de kinderen wordt gedaan.
De Platanen heeft een eigen manager, Erna Verhoog. Zij is altijd bereid uw vragen te beantwoorden.

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl hoort bij de Platanen. Onze kok Karin verzorgt vijf dagen per week een verse en gevarieerde warme maaltijd voor de kinderen. Eten is een ontdekkingstocht en we betrekken de kinderen bij het bereiden ervan; ze ruiken en proeven de ingrediënten en zien hoe de maaltijd ontstaat. Voor de allerkleinsten, die net van alles gaan proeven, maakt Karin een groentehapje.Veel bewegen hoort bij een gezonde leefstijl, daarom gaan we dagelijks naar buiten, ook bij koud of regenachtig weer. We hebben een grote en uitdagende buitenspeelplaats met een zandbak en waterpomp. Er is voldoende ruimte om flink te fietsen, rennen en spelen.We zorgen dat er buiten een juiste balans is tussen uitdaging en veiligheid. De inrichting van de speelplaats, het speelgoed en het activiteitenaanbod buiten zijn daarop afgestemd. We houden actief toezicht op de spelende kinderen.

Karakteristiek pand

We zijn gevestigd in een sfeervol pand, een voormalig weeshuis uit 1700. De buitenkant en de grote hoftuin, met zijn platanen en oude waterpomp achter het kinderdagverblijf, zijn authentiek.Het kinderdagverblijf ligt in Amsterdam Centrum, midden in de Jordaan. Het heeft een huiselijke en intieme sfeer en de groepsruimtes zijn ruim en licht, we eten gezamenlijk in onze grote eetkeuken. Door de verschillende verdiepingen, nissen en trappen valt er veel te ontdekken voor kinderen.