Sterke Pedagogisch visie

We bieden kinderen een veilige, geborgen en stimulerende omgeving. Het is belangrijk dat kinderen de ruimte krijgen om zichzelf te zijn, hun eigen mogelijkheden te ontdekken en zelf keuzes te leren maken, voor zichzelf te leren opkomen. En dat ze rekening leren houden met elkaar. Zo maken ze na vier jaar vol zelfvertrouwen en met de juiste sociale vaardigheden de stap naar de basisschool. De pedagogisch medewerkers ondernemen tal van themagerichte en creatieve activiteiten met de kinderen. Deze activiteiten sluiten aan bij de ontwikkelingsfase en interesses van de kinderen.

Op de twee peutergroepen en twee verticale groepen volgen de kinderen vanaf 2 jaar het Voor- en Vroegschoolse educatie (VVE) programma Kaleidoscoop (voorschool). Het is een goede manier om ontwikkelingsgericht te werken binnen de kinderopvang en stimuleert de ontwikkeling van het kind.

Betrokken team

Prinses Irene heeft een hecht, deskundig en ervaren team dat al jaren met elkaar samenwerkt. Dit zorgt voor continuïteit, veel rust en vertrouwen bij de kinderen en ouders. Het kinderdagverblijf heeft een eigen manager, Chris Beek. U kunt met al uw vragen bij haar terecht.

Boordevol activiteiten

Heel bijzonder is onze kunstenares Lynn, die bij Prinses Irene de creativiteit van de kinderen prikkelt en ze van alles laat ontdekken. De kunstwerken worden in ons eigen kunstatelier gemaakt en tentoongesteld in de gang en de groepen. Ook de baby’s doen mee. Deze activiteiten zijn gericht op het zelf ervaren en doen, het prikkelen van de zintuigen en het gebruik van verschillende materialen.
Ook beleven we veel plezier aan de maandelijkse bezoeken van de enthousiaste muzikanten. Op een speelse wijze laten studenten van het Conservatorium en de Hogeschool voor de Kunsten de kinderen in contact komen met verschillende instrumenten en zang. Als ze komen, is dit altijd een spannende en vrolijke onderbreking van de dag. De voorstelling van de artiest is vaak ook een inspiratiebron voor andere activiteiten met de kinderen.

Gezonde leefstijl

Om de dag bereidt onze kok Shirley een heerlijke, warme maaltijd met een gevarieerd aanbod van verse groenten. Meestal eten we vegetarisch en als we vlees eten, is het biologisch. De andere dag eten we een gezonde broodmaaltijd, met vers brood van de buurtbakker, biologische vleeswaren en ander gezond beleg.

Bij een gezonde leefstijl hoort bewegen, dus gaan we veel naar buiten. We hebben een grote afgesloten speelplaats en we gaan regelmatig naar het Westerpark. Maar ook binnen kunnen de kinderen volop bewegen! We hebben een kruiptunnel, een grote zandbak en een snoezelhoek.

Op het aparte babyterras hebben we zes buitenslaaphuisjes, die direct in het zicht van de pedagogisch medewerkers staan. In overleg met de ouders kunnen de baby’s hierin slapen. De kinderen slapen hierin vaak beter en bouwen ondertussen extra weerstand op. De ervaring leert dat kinderen het erg fijn vinden om hier te slapen.

Karakteristiek pand

Prinses Irene is gevestigd in een speels pand, een fleurig en ruim pand aan de Nassaukade, aan de rand van de stadsdelen Centrum en Oud-West en vlakbij het Westerpark. De driehoekige erkers op de eerste verdieping in het pand zijn ideale speelhoeken. Buitenspelen kan op de hele grote buitenspeelplaats. Kinderdagverblijf Prinses Irene is één van de oudste kinderdagverblijven in Amsterdam. We bestaan al meer dan 100 jaar en bijna een eeuw geleden heetten we nog ‘Bewaarplaats voor het gezonde kind’.