Sterke pedagogische visie

Bij Dikkie Dik is de liefdevolle aandacht de rode draad in de benadering van de kinderen. Tijdens de eerste levensjaren wordt de basis gelegd voor het zelfbeeld en de ontwikkeling van het kind. We vinden het belangrijk dat er een veilige en rustige sfeer heerst, waarin het kind op ‘ontdekkingsreis’ kan gaan en het zichzelf en de omgeving leert kennen. Zo leren de kinderen spelenderwijs en leggen we op een natuurlijke wijze de basis voor een positief zelfbeeld. Op de babygroepen is de pedagogisch visie van Emmi Pikler onze inspiratiebron. Centraal staat het kind in zijn eigen tempo en op zijn eigen kracht te laten ontdekken, leren, spelen en bewegen, zonder onnodig in te grijpen. Vanuit de pedagogiek van Lois Malaguzzi (Reggio Emilia) zijn wij geïnspireerd in het creatieve proces van de kinderen. Wij stimuleren de kinderen tot het maken van hun eigen kunst en laten kinderen ervaren hoe iets werkt, onderzoeken en experimenteren zonder vooraf een vastgesteld eindresultaat voor ogen te hebben.

Team

Ons team is kundig, ervaren, betrokken en enthousiast. Een goede communicatie met de kinderen en de ouders staat voorop. Het team heeft verschillende talenten en achtergronden en is al jaren verbonden aan Dikkie Dik of IJsterk. Voor de kinderen en ouders betekent dit vaste gezichten op de groep. Tijdens de afwezigheid van vaste medewerkers werken wij met vaste invallers. We werken voortdurend aan onze deskundigheid door middel van trainingen en lezingen.
Bij IJsterk heeft elk kinderdagverblijf een eigen manager. Bij Dikkie Dik is Sara Baars de manager; ouders kunnen met al hun vragen altijd bij haar terecht.

Boordevol activiteiten

De ervaring en belevingswereld van het kind is het primaire uitgangspunt in het vaststellen van de activiteiten. We richten ons op wat er onder de kinderen leeft en stemmen de activiteiten en thema’s daarop af. Tweemaal per maand is er een kunstenaar aanwezig die extra aandacht besteed aan het creatieve proces. Een aantal keer per jaar wordt ‘Muziek met Jonge Kinderen’ aangeboden. De kinderen kunnen dan samen in een groep zingen en spelen. Oude en nieuwe liedjes worden begeleid door een activiteit. Zo wordt naast de muzikale ontwikkeling ook het geheugen en de concentratie getraind: onthouden van melodieën en woorden.

Gezonde leefstijl

Dikkie Dik heeft een eigen kok in dienst en vier dagen per week genieten we tussen de middag van een heerlijke, gezonde en verse warme maaltijd. Op de andere dag krijgen de kinderen een gezonde broodmaaltijd. We betrekken de kinderen bij de voorbereiding van de maaltijd; zo leren ze de ingrediënten van een maaltijd en de verschillende smaken en structuren van voedsel kennen. Ook buiten zijn en bewegen zijn onderdeel van een gezonde leefstijl. We gaan dagelijks naar buiten. Buiten hebben de kinderen bewegingsruimte en de mogelijkheid om andere activiteiten te ondernemen. Zit het weer tegen, dan maken wij gebruik van onze grote hal. Wij maken gebruik van speelmateriaal en leren de kinderen samen spelen, balanceren en allerlei bewegingen. Zo durven ze steeds meer en maken veel plezier!

Karakteristiek pand

Dikkie Dik ligt in het oostelijk deel van Amsterdam Centrum. Dit kinderdagverblijf is gehuisvest in een mooi voormalig 19-eeuws schoolgebouw. Het pand is licht en ruim opgezet en biedt kinderen veel ruimte om met elkaar te spelen. De ruime groepsruimtes grenzen aan een grote beschutte tuin. We beschikken ook over een atelier en speellokaal.

Buitenspeelplaats

Alle groepen van Dikkie Dik hebben een eigen toegang tot de buitenruimte, een ruime afgesloten tuin. Hier beleven de kinderen tal van avonturen in het speelhuis, het uitdagende klimhuis met glijbaan of onze grote zandbak. Iedere dag zijn we buiten te vinden en worden er rondjes gefietst en gerend in de verschillende fantasiewerelden van de kinderen.